Waarom geneeskruiden zelf telen?

 

In kader van zelfvoorzienend in voeding en bouwstoffen (permacultuur)leven, hoort ook onderhoud van onze gezondheid op een ecologisch verantwoorde manier. Het standpunt van oudsher is, dat voedingsmiddelen geneesmiddelen behoren te zijn en vice versa.

 

Preventie

De chemische geneesmiddelen zijn soms nodig, maar werken sterk vervuilend in zowel het oppervlaktewater als winning uit niet ecologische grondstoffen. Bovendien heeft ons lichaam extra moeite met de chemische samenstelling van farmaceutische middelen.

Alles pleit dus voor zoveel mogelijk inzetten van natuurlijke middelen en behandeling, waar dat maar medisch verantwoord kan.  Daar hoort beslist een lifestyle bij, die je gezondheid postief beïnvloedt. En waar plantaardige geneeskruiden beter bij  werken.

 

Begeleiding

De hier behandelde soorten en hun toepassingen zijn vaak al eeuwen toegepast, maar vergen soms deskundige begeleiding. De werking van geneeskruiden wordt regelmatig grondig onderzocht en de wetenschap van nu vindt vaak verrassende, zelfs nieuwe toepassingen. Die noemen we soms wel, Maar meer op dit moment ook niet.

 

Kruidenvrouwtjes en monniken

Gezien de werkzaamheid van de kruiden eeuwen bekend is, zijn deze gebaseerd op biologisch en meestal ecologische bronnen.  Kruidenvrouwtjes plukten uit de meestal niet vervuilde wilde natuur. Monniken kweekten uiteraard biologisch hun geneeskruiden in hun kloostertuinen. Deze en andere principes zullen we dus in het webinar behandelen.

 

Wat wel en wat niet

Het gaat dus over het telen van kruiden en het verwerken ervan. Soorten, die ook in de zelfzorg toegepast worden en vrij verkrijgbaar zijn.  De bereidingswijze levert je op de juiste manier uitgevoerd, wel hoogwaardig  eko product op. En daarmee is het ook nog kostenbesparend.

Wat buiten dit kader valt, behandelen we niet of kun je alleen onder toezicht misschien toepassen.  Daarom blijf je voor het toepassen van de kennis zelf verantwoordelijk en kunnen wij deze niet voor jou nemen.